Nepoznati klijent kupio je prekjuče 241.000 tona kakao zrna na berzi u Londonu. Ovo bi bilo previše čak i za Vilija Vonku, proizvođača slatkiša iz filma "Čarli i fabrika čokolade".Kupovina je uzburkala čitavo svetsko tržište kakaa, dižući njegovu cenu na najviši nivo d 1977. godine, a priče o misterioznom kupcu kruže poslovnim delom Londona. Ne zna se koja osoba, grupa ili kompanija stoji iza kupovine, ali se navodi da je ovo najveća pojedinačna trgovina kakaom u poslednjih 14 godina...
Nepoznati klijent kupio je prekjuče 241.000 tona kakao zrna na berzi u Londonu.
Ovo bi bilo previše čak i za Vilija Vonku, proizvođača slatkiša iz filma "Čarli i fabrika čokolade", piše "Telegraf".
Kupovina je uzburkala čitavo svetsko tržište kakaa, dižući njegovu cenu na najviši nivo d 1977. godine, a priče o misterioznom kupcu kruže poslovnim delom Londona.
Ne zna se koja osoba, grupa ili kompanija stoji iza kupovine, ali se navodi da je ovo najveća pojedinačna trgovina kakaom u poslednjih 14 godina.
Količina zrna kakaa, smeštena u skladištima u Holandiji, Hamburgu, Londonu, Liverpulu ili Hambersajdu, ekvivalentna je čitavoj nabavci u Evropi i mogla bi da popuni više od pet brodova "Titanik". Kupljena roba vredna je 658 miliona funti.
Analitičari kažu da je malo verovatno da je neka čokoladna kompanija, poput "Nestlea", "Krafta", ili njihovih dobavljača, kupila toliku količinu odjedanput i da je verovatnije da je jedan, ili grupa berzanskih spekulanata, možda investicioni fond, pokušao da preokrene situaciju na tržištu.
Ovime bi kupac dobio kontrolu nad čitavom evropskom zalihom, dižući cenu kakaa.
Cene kakaa, koje su u porastu ove godine, podigle su se juče za 0,7 odsto, na 2,732 funte po metričkoj toni. Sadašnja cena kakaa, najviša u Evropi od 1977, pojavila se nakon slabe berbe u Gani i Obali Slonovače, glavnim oblastima uzgoja kakaa.
Strahovanja od poplava u Obali Slonovače dodatno su podigla cenu, a spekulanti se uzdaju u još jednu slabu berbu ili manjak zaliha.
Cene kakaa su više nego duplo veće od 2007, što je dovelo do poskupljenja čokolade, a proizvođače nateralo da izmene recepte i koriste manje kakaa.